Måltider

Matpakke med brød frukt

Elevenes matservering på skolen og AKS vil kunne gi helsegevinster og gode måltidsvaner for resten av livet. Riktige næringsstoffer vil bidra til vekst og utvikling, god tannhelse, forebygge overvekt og kostholdsrelaterte sykdommer. Skolen og AKS skal jobbe forebyggende og helsefremmende og gi elevene sunne matvaner.

 

Maten vi serverer

 

Havregrøt 
Inneholder: Havregryn, ekstralettmelk. Topping: Varierer mellom bær, eple, banan, kanel eller en blanding av disse. Allergier: Vi lager en glutenfri variant til elever som trenger det, også en kjele med laktosefri melk. 

Brødmat
Nøkkelhullsmerket brød. Pålegg: Leverpostei, kaviar, makrell i tomat, gul ost, smør. Allergier: Vi har glutenfritt knekkebrød til de som har meldt behov om dette.

Pastasalat
Inneholder: Fullkornspasta, agurk, paprika, epler, mais. Skinke av svin eller kylling/kalkun serveres ved siden av. Allgerier: Vi lager porsjoner med glutenfri pasta til de som har meldt behov om dette. 

Hjemmelaget tomatsuppe
Inneholder: olje, gul løk, hvitløk, gulrøtter, hakkede tomater, tomatpuré, grønnsaksbuljong. Allergier: Vi bruker buljong som ikke inneholder gluten eller laktose, men har spor av egg. Meld fra til oss om dette er et problem. 

Hjemmelaget fiskegrateng
Inneholder: fullkornspasta, seifilet, erter, gulrøtter, strøkavring/griljermel, laktosefri ekstralettmelk, margarin, hvetemel. Allergier: Vi lager glutenfri pasta til elever som har behov for det, og bruker glutenfi strøkavring og glutenfritt hvetemel.

Hjemmelaget blomkålsuppe
Inneholder: Blomkålhoder, ekstralettmelk, gul løk, pepper, grønnsaksbuljong, rapsolje, grovt brød (til brødterninger). Allergier: Vi koker en kjele med laktosefri melk til de som trenger det, grønnsaksbuljongen inneholder ikke gluten eller laktose men kan ha spor av egg. 

Pasta bolognese vegetar
Inneholder: Gulrøtter, løk, tørre linser, hakkede tomater, fullkornsspahetti. Allergier: Vi koker glutenfri pasta til elever med glutenallergi. 

Gul linsesuppe
Inneholder: Gule linser, gulrøtter, løk, grønnsaksbuljong, sitron, spisskummen, olje, salt, pepper. Allergier: Vi bruker buljong som ikke inneholder gluten eller laktose, men har spor av egg. Meld fra til oss om dette er et problem. 

 

 

Hvorfor vi gjør dette

 

Elevene skal bli inspirert til sunn og god matlaging, som er anbefalingene for et sunt kosthold fra helsemyndighetene. Anbefalingene bygger på en gjennomgang av vitenskapelig litteratur om sammenhengen mellom kosthold, fysisk aktivitet og helse. Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir elevene et godt grunnlag for god helse og bidrar til viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Et sunt kosthold er viktig for læring og konsentrasjon.

 



Ukesmeny

  • Mandag: Matpakke
  • Tirsdag: Servering på AKS
  • Onsdag: Servering på AKS
  • Torsdag: Matpakke
  • Fredag: Servering på AKS

Månedsmeny

Desember

 

Uke 49: 
Tir: Havregrøt 
Ons: Brødmat 
Fre: Spaghetti bolognese vegetar

Uke 50: 
Tir: Havregrøt 
Ons: Brødmat
Fre: Gul linsesuppe

Uke 51: 
Tir: Havregrøt 
Ons: Brødmat
Fre: Pastasalat